Ontradingscampagne Francken bereikte al 174.000 mensen

Binnenlandse Zaken is gisteravond op de sociale media met een ontradingscampagne voor -vooral Iraakse- asielzoekers begonnen. Na zeven uur bereikte de campagne al 174.000 mensen, liet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weten. "Goed gestart", twitterde hij.

Sinds gisteravond staat op Facebook een boodschap die asielzoekers moet ontmoedigen om naar ons land te komen, vooral dan mensen uit Bagdad "en de omliggende gebieden". Daarin wordt onder meer gezegd dat niet meer elke asielzoeker uit Bagdad in ons land erkend zal worden of subsidiaire bescherming zal krijgen, omdat de veiligheidssituatie in de Iraakse hoofdstad is veranderd.

Mensen wordt ook afgeraden om vertrouwen te hebben in "de valse beloftes" van mensensmokkelaars of valse boodschappen op sociale media. Om er dan aan toe te voegen dat dit "een echte boodschap van de Belgische overheid" is.

Onder de boodschap staat ook een link naar een Engelstalige webpagina van het Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en staatlozen. Daarin wordt meer uitleg gegeven over de "tijdelijke beslissingstop voor asielaanvragen van Irakezen".

De boodschap is ondertekend door staatssecretaris Francken. Op Twitter gaf hij vanmorgen mee dat de informatiecampagne "goed gestart" is. Na zeven uur heeft de campagne naar verluidt al 174.000 mensen bereikt.

Alleenstaande mannen

Dat vooral Irakezen aangesproken worden, is geen toeval. Vorige maand was iets minder dan de helft van de 5.600 vluchtelingen Irakees. Het ging dan vooral om alleenstaande mannen die meestal uit Bagdad kwamen. Zij maken echter weinig kans om als vluchteling erkend te worden.

"Veel van die jonge mannen hebben een iPhone of Android. Ze kunnen dus allemaal online", zei Francken enkele dagen geleden nog in het VTM Nieuws. "Het is toch wel belangrijk dat we dat signaal uitsturen."

Meest gelezen