Radio 2

Originele tekeningen Franquin en co ontdekt onder 5 lagen behang in Brussel

In een kantoor in de Centrumgalerij in Brussel hebben werklui originele tekeningen van Franquin, Roba, Peyo, MiTacq en Hubinon ontdekt die de Franstalige striptekenaars meer dan een halve eeuw geleden op een muur hebben achtergelaten. Dat meldt La Libre Belgique. De tekeningen zaten verscholen onder vijf lagen behangpapier.
Radio 2

André Franquin, Jean Roba, Pierre Culliford (Peyo), Michel Tacq (MiTacq) en Victor Hubinon: ze behoren tot de grootste namen in de Franstalige stripwereld in ons land en schonken de wereld iconische figuren als Guust Flater, Bollie & Billie en de Smurfen.

De tekenaars lieten hun creativiteit niet enkel op vellen papier de vrije loop, maar durfden ook hele muren onder handen nemen. Dat blijkt uit een ontdekking die van eind 2013 dateert, maar nu pas is bekendgemaakt. In de kantoren van de liberale vakbond VSOA in de centrumgalerij in Brussel vonden werklui toen originele tekeningen van de striptekenaars terug onder liefst vijf lagen behangpapier.

Zijn duidelijk te herkennen op behangpapier uit een vervlogen tijdperk: Buck Danny, Pirrewiet, Guust Flater, Marsupilami en Tapir uit De Beverpatroelje. Naast een tekening van Franquin staat één jaartal: 1958, waarschijnlijk het jaar waarin de striptekenaars aan de slag zijn gegaan. Niet iedereen kon hun tekendrift destijds appreciëren. Elders op de muur staat immers geschreven "Prière de ne plus dessiner sur ce mur svp" ("Gelieve niet meer op deze muur te tekenen a.u.b.").

Sommige tekeningen zijn beschadigd geraakt door de werklui die waren ingeschakeld om de kantoren te renoveren, maar andere zijn zo goed als ongeschonden gebleven.

Georges Troisfontaines

Hoe komt het dat al deze Franstalige stripgrootheden meer dan vijftig jaar geleden een muur in een kantoor in de Centrumgalerij in Brussel hebben vol getekend? Volgens La Libre Belgique ligt het antwoord in de figuur van Georges Troisfontaines. Hij was eveneens een striptekenaar en stampte eind jaren 40 World Press uit de grond, een agentschap dat strips produceerde voor verschillende kranten waaronder ook het stripblad Spirou.

Troisfontaines stelde mensen te werk als Jean Graton, Jijé, Victor Hubinon en Eddy Paape. De locatie van dit agentschap? Het kantoor in de Centrumgalerij in Brussel dat vandaag in handen is van de VSOA.

Na de ontdekking besefte de vakbond meteen dat hij op een uniek staaltje cultureel en nationaal erfgoed was gestuit. De bond contacteerde het Belgisch Stripcentrum, maar dat kon wegens een tekort aan middelen geen actie ondernemen. De VSOA deed dat dan maar zelf door het vensterglas in de bewuste kamer van een UV-filter te voorzien en een transparant paneel voor de muur te plaatsen om de tekeningen te beschermen. Volgens La Libre Belgique overweegt de vakbond de ruimte open te stellen voor het publiek.

Radio 2
Radio 2

Meest gelezen