't Spelleke van Drei Kluite houdt op te bestaan

Gent verliest een rebels volkstheater. Pierke Pierlala en 't Spelleke van Drei Kluite houden er na dertig jaar mee op. Dat maakten toneelregisseur, acteur en schrijver Freek Neirynck en acteur Luk 'Pierke Pierlala' De Bruyker bekend op hun eerste persconferentie in dertig jaar.

Als voornaamste reden om te stoppen met 't Spelleke van Drei Kluite verwijzen Luk De Bruyker en Freek Neirynck naar het "huidige politieke klimaat".

"De huidige maatschappij evolueert alsmaar meer naar rechts zodat het zachte anarchistische "Spelleke" almaar extremer en bijtender uit de hoek moet komen", klinkt het. "De machthebbers plegen zulke respectloze afbouw van wat er sociaal verworven werd, dat humoristische politieke satire méér en méér moet overschakelen naar sarcasme."

't Spelleke van Drei Kluite houdt dit najaar een afscheidsrevue, als het stadsbestuur erom vraagt, wil men wel nog op de nieuwjaarsreceptie optreden. De conferences op de Gentse Feesten en "eindejaarskoenfeeranses" worden evenwel stopgezet.

De volksartiesten halen uit naar de huidige organisatie en subsidiereglementen van de Gentse Feesten. "Eindigen in schoonheid is het grondmotief onder alle argumenten, ook al zijn we er ons van bewust dat een zeer specifieke, zelfs unieke sociaal-geëngageerde spektakelvorm daardoor dreigt te verdwijnen in Gent."

Meest gelezen