VRT-gezichten sturen bezorgde brief naar Vlaamse regering

Meer dan 200 journalisten en schermgezichten van de VRT richten zich in een open brief tot Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) en de Vlaamse regering. In de brief verdedigen ze de openbare omroep en vragen ze dat die van de overheid voldoende middelen blijft krijgen. Minister Gatz belooft een gesprek.

Onder anderen Ivan De Vadder, Martine Tanghe, Phara de Aguirre, Kathleen Cools, Tom De Cock, Bart Peeters, Jan Leyers, Siska Schoeters en Peter Van de Veire ondertekenden de open brief, net als vele andere radiostemmen, televisiepresentatoren, acteurs en redacteurs. Initiatiefnemer is Thomas Vanderveken, bekend van "Alleen Elvis blijft bestaan" en "Voor hetzelfde geld".

"Wij hebben al een vijfde van onze collega’s zien vertrekken. De aangekondigde bijkomende besparingen treffen de organisatie in haar hart: de mensen die de programma’s maken en zo de kerntaak van de VRT uitvoeren. We vrezen dat we niet langer in staat zullen zijn om onze programma’s en websites relevant te houden en er impact mee te hebben in het medialandschap", staat onder meer te lezen.

"Meer bezorgdheid dan kritiek"

"Deze brief zie ik meer als een uiting van bezorgdheid dan als een uiting van kritiek", zegt minister Gatz in een eerste reactie op Studio Brussel. "Ik heb 'm gelezen en merk toch een opvallend positieve ondertoon. Dat waardeer ik."

"De programmamakers zijn duidelijk bezorgd; het is de bedoeling deze bezorgdheid zo snel mogelijk weg te nemen. Daarom wil ik ook met de programmamakers praten. Dat gesprek staat overigens al geprogrammeerd."

Meest gelezen