""Man bijt hond" moet van ons allemaal worden"

De Nederlandse versie van "Man bijt hond" is vanavond toe aan de laatste uitzending. Maar als het aan de makers en de fans ligt, krijgt het programma een vervolg op het internet. Ze proberen om via crowdfunding 99.000 euro op te halen.

"Man bijt hond" loopt op de Nederlandse televisie sinds 1999, twee jaar na de start van de Vlaamse versie. Het programma dat het "kleine nieuws" centraal stelt, lokt elke dag een half miljoen kijkers.

Zowat een half jaar geleden gingen de eerste geruchten dat "Man bijt hond" zou worden opgedoekt. Meteen kwamen er verbolgen reacties. Fans en makers hebben intussen de handen in elkaar geslagen en stellen alles in het werk om "Man bijt hond" een nieuw leven te geven op het internet.

Om een doorstart mogelijk te maken, is 99.000 euro nodig. Initiatiefnemer Jeroen van Leeuwen hoopt dat binnen te halen door een crowdfundactie. "Als je bedenkt dat "Man bijt hond" dagelijks honderdduizenden merendeels vaste kijkers trekt, dan móet het lukken", maakt hij zich sterk.

De som moet voor uiterlijk half november ingezameld zijn en zou volgens de initiatiefnemers genoeg moeten zijn voor een half jaar. Als het startbedrag er is, hebben bedrijven al aangegeven dat ze het programma in de toekomst willen steunen.

Red man bijt hond! wordt al gesteund door bekende namen als neerlandicus Herman Pleij en presentator Paul de Leeuw. ""Man bijt hond" moet blijven voor onze nakomelingen", vindt die laatste.

Als het programma doorgaat op het internet, zal het wel een aantal vernieuwingen ondergaan. "We zijn nu al bezig met nieuwe items en ook willen we meer interactie met de fans."

Mocht de actie toch niet lukken, en "Man bijt hond" definitief stopt, dan is er tóch een alternatief voor de Nederlandse fans, schrijft Gidi Heesakkers, tv-recensent van De Volkskrant. Hij raadt "Iedereen beroemd" aan, de opvolger van "Man bijt hond" op Eén. "Het programma blinkt uit in het opvoeren van gewoon-gewone Belgen, mensen om toe- en nooit uit te lachen."

Paul de Leeuw is fan van "Man bijt hond":

Meest gelezen