Overstromingen Azurenkust eisen zeker 17 levens

Aan de Franse Azurenkust zijn minstens 17 mensen omgekomen bij noodweer. Vier uur lang werd de omgeving van Cannes en Nice getroffen door zwaar onweer met hevige regenval. De meeste slachtoffers zijn verdronken. Ook de materiële schade in de streek is aanzienlijk. De dodentol kan nog oplopen want er worden nog mensen vermist en voor is er nog weinig hoop.

In nauwelijks enkele uren tijd viel er aan de Côte d'Azur evenveel regen als op enkele maanden tijd. Straten in de binnenstad van Cannes werden herschapen tot kolkende rivieren en in Nice stond de wereldberoemde "Promenade des Anglais" een tijdlang onder water. Auto's, bomen en straatmeubilair werden meegesleurd tot in de zee.

In de kustplaats Mandelieu-la Napoule alleen al stierven zevenmensen toen ze hun wagen probeerden in veiligheid te brengen. drie anderen kwamen om toen het water binnenstroomde in een bejaardentehuis in Biot. Nog eens drie mensen verdronken in hun auto, tussen Cannes en Antibes. Eén persoon verdronk op straat in Cannes.

Ook campings in de regio zijn ondergelopen. Sommige kampeerders zijn op het dak van hun caravan gekropen om te ontsnappen aan het wassende water. De hulpdiensten zetten helikopters in om de slachtoffers te bevrijden.

Wegen afgesloten, duizenden gezinnen zonder elektriciteit

Het autoverkeer in de regio ondervindt nog steeds zware hinder van het noodweer. De autosnelweg A8 was een tijdlang afgesloten en ook nu nog zijn sommige rijstroken niet volledig berijdbaar. De lokale wegen liggen nog bezaaid met bomen en andere rommel die werd meegesleurd door het water en de modder.

Ook het treinverkeer verloopt niet zonder problemen. Volgens de SNCF zaten honderden reizigers geblokkeerd in verschillende stations. Voor de rest van de dag rijden er geen treinen meer tussen Toulon en Nice. De luchthaven van Nice was gisteravond een tijd gesloten, maar is intussen opnieuw open.

Tienduizenden gezinnen zaten door het noodweer zonder elektriciteit. Vanmorgen vroeg was dat nog het geval in 27.000 woningen.

President Hollande ter plaatse

Intussen zijn de Franse president François Hollande en de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve aangekomen op de luchthaven van Nice om het rampgebied te bezoeken. Van Nice ging het naar Biot, waar drie mensen zijn omgekomen in een bejaardentehuis.

Hollande sprak eerder vanmorgen al zijn medeleven uit met de slachtoffers en hun familie. Hij had het over "de solidariteit van de natie". Premier Manuel Valls kondigde ook al snelle hulp aan. Het Elysée meldt dat het noodweer zal erkend worden als natuurramp, waardoor mensen die schade hebben geleden een vergoeding zullen kunnen krijgen.

Meest gelezen