Nieuwe Dikke Van Dale bevat nu ook illustraties

De vijftiende editie van het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, die morgen verschijnt, telt 18.000 nieuwe trefwoorden, 21.351 nieuwe betekenissen en 5.869 nieuwe voorbeeldzinnen. De drie boekdelen zijn dikker dan ooit, uitgevoerd in kleur en bevatten illustraties. Het eerste exemplaar van de nieuwe Dikke Van Dale wordt vanavond in het Atomium in Brussel overhandigd aan schrijver Dimitri Verhulst.

Nieuwe woorden en uitdrukkingen

De nieuwe woorden hangen sterk samen met maatschappelijke of technologische ontwikkelingen en economische trends. "De inhoud van de Dikke Van Dale vormt een spiegel van onze samenleving", klinkt het bij de uitgever.

Zo leverde de kredietcrisis woorden op als bail-out, giftige lening, financiële meltdown, onderwaterhypotheek, rommelkrediet en ontschulden. De zorg om de klimaatverandering leidde dan weer tot woorden als klimaatvluchteling, klimaatzondaar en klimaatontkenner.

De "vergroening" van de Nederlandse taal is in gang gezet met nieuwe woorden als energielabel en accuauto's. Het ontstaan van sociale media bracht woorden als Twitter, twitteren, twitteraar, microblog, profielfoto, liken, statusupdate en cyberstalking.

Bij de nieuwe uitdrukkingen zijn bijvoorbeeld terug te vinden: de adrenaline voelen stromen, iemand bij de enkels afzagen en out of the box denken.

Andere nieuwigheden

De uitgever wijst ook op enkele "onconventionele veranderingen" die doorgevoerd werden om de toegankelijkheid van het woordenboek te verbeteren en de bruikbaarheid van de gevonden informatie te verhogen. Zo staan er nu samenvattingen bij lange artikelen en illustraties bij bijvoorbeeld namen van geometrische figuren.

In de Dikke Van Dale Online is de Van Dale Wiki de opvallendste vernieuwing. De wikifunctie biedt de gebruiker de mogelijkheid om zelf woorden, betekenissen, voorbeelden, maar ook afbeeldingen en filmpjes aan de Dikke Van Dale Online toe te voegen. Bovendien staat de Dikke Van Dale Online vanaf morgen tot volgende week woensdag gratis open voor iedereen.

Mensen die de Dikke Van Dale aankopen, krijgen eveneens een jaar toegang tot de Dikke Van Dale Online. De Dikke Van Dale kost 179 euro. Wie online reserveert tot en met 18 oktober, krijgt 30 euro korting. Meer info op deze website.