Trio wint Nobelprijs voor Geneeskunde

De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de in Ierland geboren William C. Campbell en de Japanner Satoshi Omura voor hun ontdekkingen in de strijd tegen rondworminfecties en de Chinese Tu Youyou voor haar vernieuwende behandeling in de strijd tegen malaria.

Volgens een lid van het Nobelprijscomité hebben hun ontdekkingen geleid tot een ingrijpende verandering in de behandeling van honderden miljoenen van de meest kwetsbare mensen ter wereld.

"Door het onderzoek van Tu Youyou is het dodental als gevolg van malaria de voorbije tien jaar aanzienlijk gedaald. William C. Campbell en Satoshi Omura hebben met hun onderzoek bijgedragen tot de gevoelige daling van het aantal patiënten met onchocerciasis (rivierblindheid) en elefantiasis (olifantsziekte). Aandoeningen die zeer stigmatiserend zijn voor de patiënten en hen bovendien ook opzadelen met een blijvende handicap", aldus Hans Forssberg.

Hun ontdekkingen hebben niet alleen geleid tot een revolutie in de geneeskunde maar ook een positief effect gehad op de hele samenleving, klinkt het voorts. "Dankzij de behandeling kunnen kinderen naar school gaan en volwassenen gaan werken. De behandeling helpt hen om uit de armoede te blijven en geeft een stimulans aan de economie", aldus nog Forssberg.

William C. Campbell (°1930) is verbonden aan Drew University in Madison, New Jersey, maar hij werkte ook als onderzoeker in de farmaceutische industrie. Hij ontwikkelde samen met zijn collega Satoshi Omura (°1935) van Kitasato University in Tokio het geneesmiddel avermectine. De afgeleiden van dat geneesmiddel hebben de veelvuldige aanwezigheid van rivierblindheid en lymfatische filariasis gevoelig doen dalen, en hebben ook hun doeltreffendheid bewezen in de strijd tegen een groeiend aantal andere parasitaire aandoeningen.

 

Tu Youyou (°1930), verbonden aan de Chinese Academie voor Traditionele Geneeskunde in Peking, ontwikkelde een bijzonder doelkrachtige behandeling tegen malaria op basis van een extract van de plant Artemisia annua. Ze begon haar onderzoek door oude Chinese medische teksten en populaire remedies met elkaar te combineren. Tu, die al verscheidene keren genomineerd werd voor de Nobelprijs, is de eerste Chinese en nog maar de 12e vrouw ooit die de prijs krijgt.

De laureaten van deze 106e Nobelprijs voor Geneeskunde ontvangen in totaal 8 miljoen Zweedse kroon, omgerekend zo'n 850.000 euro.

Meest gelezen