Turkse president Erdogan ontvangen door koningspaar

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is op staatsbezoek in ons land. Hij is deze voormiddag officieel ontvangen door koning Filip en koningin Mathilde in het paleis. Samen brachten ze een bezoek aan het graf van de onbekende soldaat.

De plechtigheden zijn gestart rond 10.30 uur aan het koninklijk paleis. Erdogan en zijn vrouw werden ontvangen door de koning en de koningin, maar ook door premier Charles Michel, minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (beiden MR) en de voorzitters van Kamer en Senaat.

Vervolgens kreeg Erdogan het grootlint in de Leopoldsorde, een puur protocollaire decoratie. Opvallend: nergens waren er voor- of tegenstanders van de president te zien. Erdogan en de koning bezochten daarna het graf van de onbekende soldaat.

Erdogan overlegt vandaag en morgen in Brussel met de voorzitters van de Europese instellingen over de asielcrisis. Daarin speelt Turkije als buurland van Syrië een heel belangrijke rol. Morgen mag Erdogan ook het cultuurfestival Europalia Turkije openen.

De president heeft een enthousiaste aanhang, ook bij Turken in West-Europa, maar hij is ook omstreden. Zo plant de Koerdische gemeenschap deze namiddag een protestactie op het Luxemburgplein. Ze verwijten hem dat hij een ondemocratisch, autoritair beleid voert en zeggen dat hij een nieuwe oorlog is gestart tegen de Koerden.

"We vragen aan de Belgische en Europese overheid dat ze druk uitoefenen op Erdogan om de grondwet te respecteren, om persvrijheid en vrijheid van meningsuiting te garanderen, en onmiddellijk de nieuwe oorlog te beëindigen en het vredesproces terug op te starten", luidt het in een persbericht van NavBel, de Koerdische Raad van België.

3.000 aanhangers wachten Erdogan op

Erdogan is sinds gisterenavond op staatsbezoek in ons land. Hij werd door zo'n 3.000 mensen verwelkomd op het Stefaniaplein in Brussel. De aanhangers van Erdogan hadden het plein versierd met witte en rode ballonnen en Turkse vlaggen.

De president gaf een korte speech vanop een dubbeldekbus. Hij zei dat Turkije 2 miljoen Syriërs opvangt en moedigde Europa aan om de mensen die de oorlog ontvluchten, niet aan hun lot over te laten. Hij riep het publiek ook op om te gaan stemmen bij de verkiezingen van 1 november en zei dat de deelname van de Europese Turken rond de 33 procent schommelt.

Velen vinden de timing van het bezoek van Erdogan ongelukkig. Over een maand zijn er vervroegde verkiezingen in Turkije. Tegenstanders vrezen dat de president stemmen komt ronselen bij zijn Belgische kiezers.

Het is overigens het eerste staatsbezoek van Erdogan aan ons land als president van Turkije. Hij was wel al eerder in België, zo gaf hij in mei -in de aanloop naar de vorige verkiezingen- nog een toespraak voor 25.000 mensen in de Ethias Arena in Hasselt.

Erdogan bij het graf van de onbekende soldaat:

Meest gelezen