Bijzondere oorlogssouvenirs in #collectievissen in oorlogstijd

In het Provinciaal Erfgoedcentrum Ename opent de gratis tentoonstelling #collectievissen in oorlogstijd de deuren, met een selectie aan bijzondere oorlogssouvenirs opgehaald bij inwoners.

De tentoonstelling #collectievissen in oorlogstijd komt er na een oproep die de provincie Oost-Vlaanderen vorig jaar lanceerde. "Onder de titel "Eerste Hulp Bij Oorlogserfgoed en -Geschiedenis" (EHBO) nodigde de Provincie iedereen uit om hun oorlogserfgoed van WOI en WOII van onder het stof te halen en er op 16 november 2014 mee naar het Erfgoedcentrum te komen", herinnert gedeputeerde Jozef Dauwe (CD&V).

"Wat hier allemaal de revue passeerde, overtrof de stoutste verwachtingen. Er waren verzamelobjecten bij, maar het persoonlijke erfgoed was frappant. De kaartjes die oma naar opa stuurde toen ze van elkaar gescheiden waren tijdens WOII of dagboeken uit de Eerste Wereldoorlog."

Familie- en dorpsgeschiedenis

Het Erfgoedcentrum registreerde toen ongeveer 350 documenten, wapens, kledingstukken, foto's, herinneringen, enzovoort. De eigenaars kregen van het provinciaal depotteam advies over een deskundige bewaring van hun erfgoed. Historici van UGent gaven uiteenzettingen over oorlogsthema's en concrete tips om de eigen familie- of dorpsgeschiedenis verder te onderzoeken.

Ondertussen leverde het oorlogserfgoed van bij mensen thuis, getuigenissen op video en het onderzoekwerk van het Erfgoedcentrum een schat aan materiaal op om de tentoonstelling #collectievissen in oorlogstijd te maken.

De expo is tot 21 februari 2016 van donderdag tot en met zondag te bezoeken in het Provinciaal Erfgoedcentrum Ename. De tentoonstellingsreeks #collectievissen maakt deel uit van het depotbeleid van de Provincie Oost-Vlaanderen en brengt telkens ander erfgoed van achter de schermen.