VDAB installeert rode knop tegen agressieve werklozen

De Vlaamse Dienst voor Beroepsopleiding en Arbeidsbemiddeling (VDAB) wil een alarmknop installeren in lokalen waar gesprekken plaatsvinden met werklozen. Binnenkort is het de VDAB die mensen op de vingers moet tikken als ze te weinig moeite doen om werk te vinden. Nu gebeurt dat bij de RVA.

Een uitkering verliezen of horen dat je meer inspanningen moet leveren werk te vinden, niet iedere werkzoekende reageert er even rustig op. Om zijn medewerkers te beschermen tegen agressie laat de VDAB alle verhoorlokalen uitrusten met een alarmknop. De knop wordt discreet opgesteld in alle lokalen van de VDAB waar verhoren worden afgenomen. Het is een laatste redmiddel. In geval van nood wordt een 'go-between', elders in het gebouw, verwittigd die zo gauw mogelijk tussenbeide komt. De VDAB voorziet in zijn gebouwen ook in vluchtroutes.

Controlerende bevoegdheid

De VDAB begeleidt mensen naar een job. Vanaf volgend jaar komt daar ook controle en sanctionering bij. "Door de zesde staatshervorming zal het niet langer de federale dienst RVA zijn daarmee bezighoudt", zegt VDAB-woordvoerster Shaireen Aftab.

Ook nu hebben ze bij de VDAB al eens af te rekenen met geweld. In 2014 waren er 77 meldingen. "Het gaat om minder dan 0,1 procent van de werkzoekenden. We hebben wel opleidingen 'omgaan met agressie'. Maar als daar een controlebevoegdheid bijkomt, houdt dat een extra risico's in. Er zijn mensen die heel 'opgedraaid' naar een gesprek komen of tijdens het gesprek kwaad worden."

Meest gelezen