Minderjarige dochter Koen Wauters treedt in het huwelijk

Kinderrechtenorganisatie Plan België, waarvan Koen Wauters ambassadeur is, wil mensen bewustmaken van de gevolgen van kindhuwelijken in het Zuiden. Als onderdeel van de campagne trad ook Wauters' dochter even in het huwelijk.

Zita Wauters is 11 jaar. Met tranen op de wangen geeft ze het jawoord aan een veel oudere man. Vader Koen Wauters en moeder Valerie De Booser kijken toe. “Voor ons was het huwelijk een toneel. Maar voor miljoenen meisjes is dit de harde realiteit”, legt Wauters uit.

“Op het moment dat ik Zita naast die oudere man zag staan, ging een koude rilling door me heen", zegt De Booser na de opnamen van de spot. "Ik besef dat het voor veel ouders in ontwikkelingslanden niet eens een keuze is om hun dochter uit te huwelijken. Maar het is moeilijk in te beelden.”

Per minuut trouwen 27 minderjarige meisjes, die op die manier hun kansen op zelfontwikkeling en onderwijs beknot zien. De meisjes worden zwanger terwijl ze daar niet klaar voor zijn. En ze krijgen vaak te maken met partnergeweld. Zo blijven ze vastzitten in een spiraal van armoede.

Expertise uitbouwen

De Belgische overheid nam zich voor om kindhuwelijken de komende jaren een halt toe te roepen. Plan België vraagt de ontwikkelingssamenwerking om dat voornemen waar te maken, door haar expertise rond kindhuwelijken verder uit te bouwen. Daarnaast moet België haar partnerlanden steunen om nationale actieplannen tegen kindhuwelijken te ontwikkelen.

In het Zuiden lobbyt Plan België voor een betere wetgeving en staat ze overheden bij om kindhuwelijken aan te pakken. In de lokale gemeenschappen sensibiliseert de organisatie kinderen en hun ouders over de risico’s van kindhuwelijken. Getrouwde en gescheiden meisjes krijgen nieuwe kansen. De ngo focust ook op onderwijs. Een geschoold meisje heeft tot drie keer meer kans om pas na haar achttiende te trouwen.

Meest gelezen