Zwarte Pieten bij de intrede in Antwerpen zullen er anders uitzien

De Zwarte Pieten die Sinterklaas bijstaan tijdens zijn intrede in Antwerpen op 14 november, zullen er anders uitzien. Net als in de nieuwe Sinterklaasfilm "Ay Ramon!" zal Piet geen dikke rode lippen hebben, geen oorbellen dragen, geen kroeshaar hebben en maakt het roet op zijn gezicht plaats voor roetvegen. Dat zegt VRT-perswoordvoerder Hans Van Goethem.
Het verfijnde uiterlijk van Zwarte Piet.

In april werd al aangekondigd dat het uiterlijk van Zwarte Piet zou worden "verfijnd" bij Ketnet. Dat naar aanleiding van de film "Ay Ramon!", een productie van Sylvester Productions en Ketnet.

"Sinds het programma "Dag Sinterklaas" weten we dat Piet zijn zwarte kleur dankt aan het roet in de schouwen. Sindsdien is de samenleving blijven veranderen. Daarom werd het uiterlijk van Zwarte Piet verfijnd met het oog op de maatschappij van vandaag, maar met respect voor de Sinterklaastraditie", klonk het toen.

Zoals Piet er in de film zal uitzien -met hippe sportschoenen trouwens- zo zal Piet ook met Sinterklaas aankomen in Antwerpen. In Nederland woedt de Zwarte Pietendiscussie al een hele tijd. Hamvraag daarbij is of het traditionele uiterlijk van Piet al dan niet racistisch is.

Meest gelezen