Brandweer Mechelen zet door met administratieve staking

De Mechelse brandweer gaat voorlopig geen algemene staking starten als reactie op het geplande invoeren van een 12 urenregeling in plaats van hun huidige 24 urensysteem, maar blijft wel "administratief staken".

Dat betekent onder meer dat wie een beroep doet op de brandweer, geen factuur krijgt (en dus niet moet betalen). Verder dienen personeel en vakbonden ook een motie van wantrouwen in tegen de zonecommandant, met wie er een vertrouwensbreuk zou zijn.

De zoneraad van de eengemaakte brandweerzone Rivierenland besliste ondanks protestacties van het personeel van de Mechelse kazerne om in de hele zone een 12 urenregeling in te voeren. Dat zal hen toelaten om personeel flexibeler in te zetten, maar zou ook beter zijn voor de fysieke en mentale gezondheid van de brandweerlui en voor hun sociaal leven.

"We hebben intussen wel uitleg gekregen van het management, maar hun visie staat haaks op de onze", zegt Koen Metdenancxt van de onafhankelijke brandweervakbond VSOA na een vergadering tussen vakbonden en personeel. "Bovendien hebben we de voorbije jaren tal van toegevingen gedaan om toch maar ons 24 urensysteem te mogen behouden en nu wordt ons dat alsnog afgenomen. We zien het voorlopig niet meer zitten om samen te werken met het management en vragen daarom dat zij tijdelijk uit ons gebouw wegtrekken en elders hun kantoor inrichten."

Harde acties zoals het barricaderen van de kazerne komen er voorlopig niet meer. "We willen de burger liever niet treffen en bovendien vallen dergelijke acties niet lang vol te houden", zegt Metdenancxt. "Wel gaan we ons beperken tot onze 'grondtaken', onderhoud van materiaal en oefeningen zullen dus voorlopig niet meer gebeuren. We gaan ook bekijken of de beslissing van de zoneraad nog juridisch aanvechtbaar is."