"Assad zit opnieuw steviger dan ooit in het zadel"

Bijna twee weken na de start van de Russische interventie in Syrië zit president Bashar al-Assad opnieuw een stuk steviger in het zadel. Dat zegt VRT-defensiespecialist Jens Franssen. "Je voelt duidelijk dat de focus van de Russen ligt bij het veiligstellen van het Assad-regime."
Een Russisch Sukhoi Su-34-gevechtsvliegtuig boven Syrië.

Op 30 september startte het Russische leger met luchtbombardementen op doelwitten in Syrië. "Assad zit nu steviger dan ooit in het zadel", zegt Franssen. "Je merkt ook dat het goed gecoördineerd is, want de bombardementen in het westen van Syrië zijn heel snel gevolgd door een grondoffensief van het Syrische leger, tenminste wat daar nog van overblijft."

"Of dat grondoffensief ook succes heeft en men erin slaagt om terrein terug te winnen op de rebellen, is voorlopig nog onduidelijk", zegt Franssen. De Russen hebben vooral gebombardeerd in de buurt van Idlib en Aleppo, de gebieden waar de troepen van het regime het meest onder druk staan.

"Verzwakking rebellen is in het voordeel van IS"

Rusland zegt dat het de terreurbeweging IS viseert, maar die lijkt weinig last te hebben van de bombardementen. "Je voelt duidelijk dat de focus van de Russen op dit moment ligt bij het veiligstellen van het Assad-regime. Als de gematigde rebellen verzwakt worden door die bombardementen is dat natuurlijk in het voordeel van de anderen, en dus van IS."

"Belangrijk is wel dat we dit weekend hebben gezien dat de Russen en de internationale coalitie op het terrein afspraken aan het maken zijn zodat er geen conflicten komen tussen gevechtsvliegtuigen onderling. Want als dat zou gebeuren, zou dat wel eens tot een escalatie tussen de grootmachten kunnen leiden."

Wat gaat er nu gebeuren in de komende weken en maanden? "Ik denk dat het de ambitie is van het regime om het westen van Syrië beter en sterker in handen te krijgen. Een offensief om heel Syrië te heroveren, gaat er volgens mij niet komen. Wat overblijft van het leger is in feite uiteengevallen in een groep milities. Die zijn nog in staat om hun eigen valleien en bergen te verdedigen, maar de kern van het leger is gebroken."