"Oorlogsschip van Hendrik V" ontdekt in Engeland

Een scheepswrak dat onlangs ontdekt werd in de modder van de rivier Hamble vlak bij Southampton, in het zuiden van Engeland, is waarschijnlijk dat van de Holigost, een van de schepen van de vloot van Hendrik V voor de Honderdjarige Oorlog. Dat zeggen Britse onderzoekers.

Historic England, de commissie voor historische monumenten van Engeland, spreekt over een "opwindende" ontdekking terwijl we op het punt staan de 600e verjaardag van de slag bij Azincourt (25 oktober 1415) te vieren, wat een van de grootste Engelse overwinningen blijft op de Franse troepen.

De Holigost vervoegde de vloot van de koning van Engeland op 17 november, kort na de slag bij Azincourt. Het schip was meer dan 30 meter lang en was operationeel tussen 1416 en 1420. Het nam deel aan twee van de grootste zeeslagen uit de Honderdjarige Oorlog, die van Harfleur en die van Chef de Caux.

"De Holigost was een belangrijk element van de oorlogsmachine van Hendrik V en speelde een cruciale rol in de twee slagen die de Franse zeemacht braken en Hendrik de gelegenheid gaven Frankrijk bij het begin van de 15e eeuw te verslaan", aldus de Britse onderzoekers.

Het was historicus Ian Friel die de ontdekking deed door luchtfoto's te bestuderen. Volgens hem zal het onderzoek naar de Holigost een nog belangrijker dimensie hebben dan de identificatie van de Grace Dieu in de jaren 30, een ander vlaggenschip dat voor Hendrik V werd gebouwd ten tijde van de Honderdjarige Oorlog.