"Oppompen van olie uit Flinterstar verloopt vlot"

Het oppompen van de olie uit het gezonken vrachtschip Flinterstar vlot goed. Dat meldt het kabinet van staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open VLD).
Ricardo Smit

Opruimspecialist Smit is sinds afgelopen weekend volop bezig met de resterende olie uit het vrachtschip Flinterstar op te pompen. Vooraan werd de eerste tank al volledig geleegd. Momenteel zijn er duikers actief aan de achtersteven voor een grondige inspectie en om de nodige voorbereidingen te treffen om ook de olietanks achteraan leeg te halen. Die werken zullen vermoedelijk morgen al kunnen beginnen.

Rond de Flinterstar zijn er ook nog steeds twee oliebestrijdingsschepen aan het werk om vrijgekomen olie op te ruimen. Ook het observatievliegtuig van het BMM (Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee) hangt opnieuw in de lucht om de olie op zee in kaart te brengen.

Ondertussen werkt Tommelein ook hard om een deel van de kosten van de berging te recupereren. Vanmiddag zitten de federale diensten Maritiem Vervoer en Marien Milieu samen met het kabinet van de staatssecretaris om de juridische gevolgen te bespreken.

Nog vandaag op het programma is het verlagen van de zanddam aan het Zwin (zie foto onder). Die wordt verlaagd om de vlakte opnieuw te laten onderlopen. Dat is nodig zodat het natuurgebied niet verzilt.