"Suikertaks is puur belasting en zal geen effect hebben op gezondheid"

Professor Gezondheidseconomie Lieven Annemans (UGent) vreest dat de suikertaks geen enkel effect zal hebben op de gezondheid van de Belgen. "Het lijkt een puur fiscale maatregel", zei hij in "De ochtend".

In het kader van de taxshift spraken coalitiepartners N-VA, MR, CD&V en Open VLD een taks af op frisdrank. Voorlopig gaat het om 1 eurocent per blikje van 33 cl en 3 cent per fles van 1 liter. In de komende maanden wordt nagedacht over een ruimere toepassing waarbij ook andere soorten ongezonde voeding in het vizier kunnen komen.

Professor Gezondheidseconomie Annemans is een groot voorstander van de suikertaks, maar is niet onder de indruk van de taks zoals de regering-Michel die nu heeft uitgewerkt. "Vanuit gezondheidsperspectief is een suikertaks echt nuttig, maar dan zijn er een aantal voorwaarden aan verbonden", aldus Annemans. "De taks moet minstens tien à twintig procent bedragen en wordt het liefst gecombineerd met een subsidie voor gezonde alternatieven, alsook met informatie waarom bepaalde producten niet zo gezond zijn."

"Ik zie nu een heel kleine taks - ik schat op twee procent. Puur vanuit economisch perspectief is dat een goede zaak voor de staatskas, in die zin dat men meer inkomsten zal binnenhalen. Men doet echter niets met gezondheidsdoelstellingen."

Dat er ook op lightproducten een suikertaks wordt ingevoerd, vindt Annemans niet zo vreemd. "Er zijn een aantal studies die aangeven dat lightproducten ook de drang naar suiker verhogen. Er zijn dus wel wat aanwijzingen dat die lightproducten niet helemaal onschuldig zijn. De beleidsmakers zullen dan ook geredeneerd hebben: we voeren de suikertaks overal door."