"Taks op frisdrank in de toekomst misschien nog hoger"

De belasting op frisdranken wordt mogelijk nog hoger in de toekomst. Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Nu komt er binnenkort al 1 cent bij voor een blikje en 3 cent voor een grote fles. De bedoeling is het drinken van suikervrije frisdranken te ontmoedigen.

Vanaf volgend jaar betaalt u één cent extra op een blikje frisdrank en drie cent extra op een fles van een liter. De regering wil met de suikertaks het gebruik van frisdranken ontmoedigen. De taks geldt ook voor de light- en zeroversies, met suikervervangers.

"Ook suikervervangende producten, zoals aspartaam, die in light- en zerodranken zitten, kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid", zegt minister van Volksgezonheid De Block. De minister wijst er ook op dat de Belgen binnen Europa de op één na grootste verbruikers zijn van suikerhoudende dranken.

Studie afwachten

De Block werkt aan een federaal voedingsplan, dat naast suikers bijvoorbeeld ook zal focussen op zout, slechte vetzuren, voeding op school en de porties die de Belgen op hun bord scheppen. "Ik was van plan om daarmee te wachten. Maar de discussie over de taxshift, de voorbije zomer, is vroeger gekomen. Daardoor is een aantal maatregelen naar voor getrokken, zoals de suikertaks."

Volgend maand komt er een studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV), die de voedingsgewoonten van de Belgen in kaart brengt. In het programma "Hautekiet", vanmorgen op Radio 1, zei de minister dat ze graag gewacht had op de resultaten van dat onderzoek, om dan tot een ruimere gezondheidstaks te komen.

Geen puur fiscale maatregel

Dat de suikertaks een puur fiscale maatregel is, wil De Block niet geweten hebben. Ze wijst erop dat je gedrag niet zomaar van de ene dag op de andere kunt aanpassen. Maar het is mogelijk, vindt ze. "Het zoutverbruik hebben we in de periode van 2007 naar 2014 met 10 procent kunnen doen dalen. Zo gaan we dat ook met suikers moeten doen."

Gezondheidsexperts zeggen dat de prijs van frisdrank 10 tot 20 procent omhoog moet om effect te hebben. In hun kritiek verwijzen naar Denemarken, waar het beleid faalde. De Block zelf kijkt liever naar Finland, waar de maatregelen wel degelijk succesvol waren.