"Vervroegde accijnsverhoging wijn en sterke drank niet haalbaar"

De vervroegde invoering van de accijnsverhoging voor wijn en sterke drank, op 1 november, is niet haalbaar. Dat zegt sectorfederatie Vinum & Spiritus. Folders zijn gedrukt, prijslijsten verstuurd en websites aangepast met het oog op de verkoop de komende maanden, aldus federatie.
THE ASSOCIATED PRESS2014

De verhoging van de accijnzen op wijn en sterke drank werd vervroegd van 1 januari naar 1 november. Een fles sterke drank wordt 2,52 euro duurder, een fles wijn 17 eurocent.

"De aanpassing van de verkoopprijzen vergt een zware administratieve en vaak manuele inspanning tijdens de drukste periode van het jaar", stelt Vinum & Spiritus. "De vervroegd toepassing is operationeel noch financieel haalbaar."

Mogelijk bestaat de enige oplossing erin dat de producenten de accijnsverhoging zelf ten laste zullen moeten nemen. "De eindejaarsverkopen maken of kraken het commercieel succes van dat jaar. Deze vervroegde toepassing treft onze sector dus in haar commercieel hart en in haar rendabiliteit die al behoorlijk onder druk staat", zegt de federatie.

Vinum & Spiritus waarschuwt bovendien dat de verhoging een sterke omzetdaling zal veroorzaken en de consumenten tot aankopen in het buitenland zal aanzetten. De schatkist zal op die manier de beoogde extra ontvangsten mislopen en de leefbaarheid van de sector komt zwaar onder druk, besluit Vinum & Spiritus.