Akkoord over opvang asielzoekers in Gentse rijkswachters­woningen

De stad Gent hoopt in november de eerste van 35 asielzoekers op te vangen in oude rijkswachterswoningen in de Gentse Ridderstraat. Nadat onderhandelingen met de Regie der Gebouwen aanvankelijk stroef waren verlopen, werd vanochtend een principieel akkoord bereikt, zegt de Gentse OCMW-voorzitter Rudy Coddens (SP.A).

Naast de gebruiksovereenkomst, die nog formeel bekrachtigd moet worden, is er een akkoord over de onkosten. "Het is een financieel haalbare overeenkomst die ook met Fedasil is afgestemd", zegt Coddens. Aangezien de gebouwen al een tijd leegstaan, moet er nog wat opknapwerk gebeuren, maar dat zal door de klusjesdienst van het OCMW worden uitgevoerd, aldus nog Coddens.

De Gentse OCMW-voorzitter hoopt begin november de eerste van 35 asielzoekers in de Ridderstraat op te vangen. Die locatie zal een tweede afdeling worden van het stedelijk opvanginitiatief. Asielzoekers die nog geen statuut hebben, zullen er worden opgevangen en begeleiding krijgen. Voor de buurt plant de stad nog een informatiemoment.

De stad Gent heeft voor asielzoekers die nog niet erkend zijn al zestig plaatsen in de Doornzelestraat. Bovenop de uitbreiding van het stedelijk opvanginitiatief, plant ook Caritas negen extra plaatsen in de Oude Abdij van Drongen en ook Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil via SESO (Sociale Dienst Socialistische Solidariteit) met dertig plaatsen uitbreiden in Gent.

In Gent zijn momenteel zevenhonderd vluchtelingen met een statuut in begeleiding, Coddens verwacht minstens een verdubbeling. Hij zegt dat zowel de stad als het middenveld zich daarop voorbereiden. "Eenmaal mensen het statuut van vluchteling hebben, begint het werk op vlak van integratie, taalverwerving, eventueel leefloon, activering, zoektocht naar huisvesting, enzovoort."