Belg houdt vast aan traditionele dagindeling

Het leefpatroon van de Belgen is de laatste vijftien jaar nauwelijks veranderd. Dat blijkt uit het "Tijdsbestedingsonderzoek 2013" van de federale overheid en de VUB. De Belg deelt zijn dag op in dezelfde blokken werk, vrije tijd en slaap als in 1999. De traditionele rolpatronen van man en vrouw blijven eveneens overeind.
Reporters

De Belg leidt een steeds drukker bestaan. Er moet langer worden gewerkt en gependeld, waardoor er minder tijd is om te eten, te slapen of om samen televisie te kijken. Dat scenario horen we vaak, maar de realiteit is anders, zegt het "Tijdsbestedingsonderzoek 2013" van de federale overheidsdienst Economie en de onderzoeksgroep TOR van de Vrije Universiteit Brussel. 

"Een gemiddelde dag ziet er nog steeds zo uit als in 1999", zegt VUB-professor Ignace Glorieux. Het onderzoek, waarvoor 5.559 Belgen gedurende twee dagen hun tijdsbesteding bijhielden, toont aan dat er een slaapperiode (van 22 tot 6 uur) en een periode van arbeid (6 tot 18 uur) is. Die "arbeid" is niet alleen betaald werk, maar ook huishoudelijk werk.

Vanaf 19 uur heeft de Belg "vrije tijd". In die periode kijkt hij nog altijd de helft van de tijd televisie. "Nieuwe en sociale media, zoals Facebook, raken niet aan de traditionele activiteiten", zegt Glorieux. Ze worden op de achtergrond gebruikt.

De Belg besteedt volgens het onderzoek ook niet minder tijd aan slapen of eten. Daarnaast worden de traditionele rolpatronen bevestigd: mannen besteden meer tijd aan betaald werk, vrouwen zijn langer bezig in het huishouden en met de kinderen. 

Resultaten van het onderzoek

  • Mannen besteden ruim 6 uur meer aan betaald werk per week dan vrouwen, vrouwen 8 uur meer aan huishoudelijk werk en anderhalf uur meer aan kinderzorg.
  • Mannen hebben 6 uur meer vrije tijd dan vrouwen
  • Hoger opgeleiden spenderen meer tijd aan betaald werk, kinderzorg en verplaatsingen, en minder aan huishoudelijk werk, slapen en vrije tijd.
  • De werktijden zijn nauwelijks veranderd sinds 1999.
  • Nieuwe en sociale media hebben vooralsnog geen invloed op de tijd die we voor de televisie doorbrengen.
  • De gemiddelde Belg kijkt ruim 16,5 uur televisie per week. Meer nog: de gemiddelde Belg zit tijdens zijn leven langer voor de tv dan dat hij betaald werk verricht.
  • De tijd die we spenderen aan eten is de afgelopen jaren licht toegenomen.
  • Er is geen toenemend slaaptekort, en we gaan ook niet later slapen. Mannen slapen zelfs iets meer dan vroeger.