Belgische gevangenen in Tilburg keren terug naar ons land

België stopt met de huur van de gevangenis in Tilburg. Tegen eind volgend jaar zullen alle Belgische gevangenen er weg zijn. De overbevolking in de Belgische gevangenissen is het laatste jaar sterk gedaald.

Omdat de Belgische gevangenissen overvol zaten, startte ons land in 2010 met de huur van cellen in Tilburg. In totaal werden zo'n vijfhonderd gedetineerden er bewaakt door Nederlands personeel.

Afgelopen juli besliste de ministerraad nog de huur met een jaar te verlengen, tot eind 2016. Voor het laatst, blijkt nu, want Justitie werkt aan een uitstroomscenario zodat er tegen dan geen enkele Belgische gedetineerde meer in Tilburg zal zijn.

Het personeel van de gevangenis in Tilburg werd vanmiddag ingelicht. Het Nederlandse ministerie belooft om zoveel mogelijk mensen een nieuwe, passende baan te bezorgen.

De Belgische gedetineerden zullen ten laatste op 31 december 2016 naar ons land terugkeren. De overbevolking in de Belgische gevangenissen is het laatste jaar sterk gedaald, onder meer omdat enkele nieuwe instellingen zijn opengegaan.

België is niet het enige land dat cellen huurt in Nederland. De Noren sturen sinds begin september gevangenen naar Veenhuizen (Drenthe).