Bouwbarometer verbetert, maar niet genoeg om uit rood te komen

De bouwbarometer van sectororganisatie Bouwunie is in het derde kwartaal opnieuw (licht) gestegen met 0,4 indexpunten en uitgekomen op 98,5. Nog 1,5 punten is dat onder de gezonde grens van 100,0. Het gaat om de derde stijging op rij en het hoogste peil sinds het derde kwartaal van 2011.

"Dit betekent dat de zaakvoerders van de Vlaamse bouwkmo's de bouwconjunctuur weliswaar iets gunstiger beoordelen dan voor de zomer, maar dat hun globale beoordeling van de bouwconjunctuur somber blijft", aldus Bouwunie. "Het herstel gaat tergend traag en de bouwsector scoort ook nog altijd slechter dan de rest van de economie, zoals af te lezen valt in de globale kmo-barometer die op 100,6 staat."

Ook op vlak van tewerkstelling is de bouw volgens Bouwunie een triest buitenbeentje. Terwijl de meeste economische experten verwachten dat de algemene tewerkstelling in de komende maanden en jaren zal stijgen, ziet de bouw het aantal arbeidersjobs in loondienst pijlsnel dalen.

"De bouwwerkgevers ervaren aan den lijve dat ze met hun eigen werknemers niet kunnen opboksen tegen de goedkopere buitenlandse arbeidskrachten. De verwerping van het Grondwettelijk Hof van de verkorte opzegtermijnen in de bouw zijn een extra streep door de rekening van de bouwbedrijven die met eigen personeel werken."

De deelindices die de economische activiteit bij de Vlaamse bouwkmo's meten, noteren wat beter dan in het vorige kwartaal. Dertig procent van de Vlaamse bouwkmo's heeft nu meer werk, achttien procent minder. Zes op de tien verwachten in de eerstvolgende weken weinig verandering in het aantal opdrachten. Ook de orderboekjes blijven zowat even ver in de tijd gevuld als in juni.

De bouwbarometer werd afgenomen begin september bij 192 ondernemers.