Britse politie stopt 24/7-bewaking bij ambassade waar Assange zit

De Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar Wikileaks-stichter Julian Assange al ruim drie jaar verblijft, zal niet langer meer de klok rond door de Britse politie worden bewaakt. In de plaats daarvan komen er "zichtbare en onzichtbare" maatregelen.

De beslissing komt er na kritiek op de hoge kosten van het bewakingsprogramma. Die is inmiddels opgelopen tot bijna 13 miljoen pond (16 miljoen euro). De politie noemt de bewaking nu plots "disproportioneel".

Intussen verblijft de 44-jarige Assange al sinds juni 2012 in het ambassadegebouw, terwijl hij nog steeds niet aangeklaagd is van een misdrijf. Hij wordt wel door een Zweedse rechter "verdacht" van oneerbaar seksueel gedrag. Assange ontkent en zegt dat de aanklacht een voorwendsel is om hem naar de VS uitgeleverd te krijgen, waar hem een levenslange celstraf boven het hoofd zou hangen.