Crevits wil frisdranken weren van middelbare scholen

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil dat zo veel mogelijk middelbare scholen gesuikerde frisdranken uit hun automaten halen. Daarvoor wil ze overleggen met de onderwijssector. Ze gaat naar de Vlaamse onderwijsraad voor advies.

In navolging van de beslissing van de federale regering om een taks te heffen op suikerhoudende dranken, wil Crevits ook de middelbare scholen aansporen frisdranken meer te weren. "Als je ziet hoeveel suikerhoudende dranken er in Vlaanderen gebruikt worden, dan is het echt belangrijk dat ook jongeren gestimuleerd worden om gezonde dranken te nuttigen", zegt ze. "Ik wil met de scholen tot een gedragen oplossing komen die ertoe leidt dat suikerhoudende dranken in de toekomst zo veel mogelijk vermeden kunnen worden."

Het inkomstenverlies dat zo'n ban op frisdranken met zich mee zou brengen, zou beperkt zijn, blijkt uit reacties van de scholen. "Het zullen vooral de leerlingen zijn die dat niet zo leuk zullen vinden", zegt Kristin Froyman van het Atheneum in Brugge. "Het gaat om een beperkte som, maar het is nog steeds een som die wegvalt", reageert Rik Meeganck van het Sint Paulusinstituut in Gent. "We moeten dat op een of andere manier zien te compenseren."

In augustus had Crevits nog aangekondigd een "stimulerend beleid" te willen voeren om de verkoop van suikerrijke dranken op middelbare scholen te ontmoedigen. In lagere scholen zijn automaten met alleen maar zoete frisdranken al verboden.