Dell neemt dataopslaggigant EMC over voor 67 miljard dollar

Computerfabrikant Dell neemt dataopslaggigant EMC over. De deal is in totaal goed voor zowat 67 miljard dollar (zo'n 59 miljard euro), zo maakte Dell zelf bekend. Het gaat om de grootste overname ooit in de technologiesector. De voorbije dagen werd al druk gespeculeerd over de deal van de Amerikaanse bedrijven.
AP2012

Een aandeel EMC wordt in totaal op 33,15 dollar gewaardeerd. Dat is 28 procent hoger dan de slotkoers van EMC op 7 oktober, de laatste handelsdag voordat geruchten over het megabod de kop opstaken.

Dell, de nummer twee op de mondiale servermarkt, was al langer geïnteresseerd in de wereldmarktleider in dataopslag. De combinatie kan de strijd aangaan met onder meer Hewlett-Packard, terwijl EMC gevrijwaard wordt van activistische aandeelhouders die aandrongen op een snellere groei bij het bedrijf door softwareproducent VMware af te splitsen. Persbureau Bloomberg becijferde dat EMC vorig jaar een marktaandeel van 21 procent had, ongeveer het dubbele van Dell.

De transactie komt op het moment dat meer bedrijven juist kiezen voor een opsplitsing, om zich beter te kunnen richten op een bepaalde activiteit. Hewlett-Packard wordt bijvoorbeeld volgende maand in tweeën gedeeld en eBay werd eerder dit jaar opgesplitst. Dell en EMC doen al jaren zaken met elkaar, maar vanwege de omvang van de combinatie vrezen marktkenners dat de besluitvormingsprocessen stroperiger worden.