DNA-uitwisseling kan niet uitbreiden door personeelstekort

Het federaal parket heeft niet genoeg personeel voor een nieuw project rond de internationale uitwisseling van DNA-gegevens. Dat schrijft De Standaard. De bestaande samenwerkingsverbanden blijven wel bestaan.
TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Sporen van genetisch materiaal zijn cruciaal voor een opsporingsonderzoek. Acht jaar geleden stapte België daarom mee in een internationale uitwisseling met Nederland, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Oostenrijk. Land per land werden samenwerkingsprojecten aangegaan.

Tot nu toe was die uitwisseling een succes. Uit de vergelijking tussen Belgische en Franse DNA-databanken kwamen in februari 4.827 overeenkomsten naar boven. Meer dan 30 sporen uit moorddossiers en 41 sporen uit zedenzaken konden worden gelinkt aan een Franse persoon. De uitwisseling met Nederland was goed voor 1.745 overeenkomsten.

Door een personeelstekort is er echter geen ruimte voor meer samenwerking. Nochtans moest de geplande uitwisseling van gegevens met Duitsland en Luxemburg binnenkort van start gaan.

"Natuurlijk zou ik het liefst voortdoen, maar door de omstandigheden kan ik niet anders", zegt federaal procureur Frédéric Van Leeuw. "Zolang er geen beslissing is om de DNA-cel te versterken en het wettelijk statuut te verbeteren, kunnen wij moeilijk meer doen dan we nu doen."

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zegt dat hij middelen wil vrijmaken. Op korte termijn komen er twee tijdelijke contracten bij en er wordt gewerkt aan een duurzame oplossing, zo klinkt het.