Drie steekpartijen in Jeruzalem

In het Pisgat Ze'ev-district, in het oosten van Jeruzalem, zijn twee jonge Israëli's neergestoken. Eén van de twee aanvallers is doodgeschoten, een andere raakte gewond. Het is al het derde steekincident vandaag.

Vanmorgen hield de Israëlisch grenspolitie een Palestijnse man tegen in de Oude Stad. Dat gebeurde vlak bij de Leeuwenpoort, waar de laatste dagen al verschillende steekpartijen plaatsvonden. De politie vond de man verdacht en zegt dat hij met een mes uithaalde naar een agent. De man is doodgeschoten. De agent zelf droeg een kogelvrije vest en bleef ongedeerd.

Even later was er in het oosten van Jeruzalem een tweede steekpartij, waarbij een Palestijnse vrouw een agent aanviel, vlak bij het hoofdkantoor van de politie. De agent hield er lichte verwondingen aan over en heeft de vrouw neergeschoten. Bij een derde steekpartij raakten twee Israëli's, van 16 en 20 jaar, zwaargewond. De politie gaf nog geen informatie over de daders. Eén van de twee aanvallers is doodgeschoten, de andere is gewond.

Escalatie

De spanningen tussen Israëli's en Palestijnen lopen de laatste weken fel op, na incidenten op de heilige sites in Jeruzalem, in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Ook het voorbije weekend waren er verschillende steekpartijen. Als gevolg van het recente geweld vielen al vier Israëlische doden te betreuren. Aan Palestijnse kant vielen er deze maand al 25 doden.

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ryad al-Malki, beschuldigt de Israëlische premier Netanyahu van het uitlokken van een derde intifada, een opstand van de Palestijnen in de door Israël bezette gebieden. Al-Malki voegt er wel aan toe dat de situatie volgens hem nog omkeerbaar is, "als Netanyahu wil meewerken".

De Israëlische premier Netanyahu zegt dan weer dat zijn land "de golf van mesaanvallen" zal bedwingen. Hij roept de Palestijnse president Abbas op om niet langer aan te sporen tot geweld.