EU roept Rusland op om aanvallen in Syrië te stoppen

De Europese Unie heeft Rusland opgeroepen om onmiddellijk te stoppen met de luchtaanvallen op de gematigde rebellen in Syrië. "Deze militaire escalatie dreigt het conflict te verlengen", klinkt het op een bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

De oorlog in Syrië vormt de hoofdmoot van de vergadering van de Europese ministers in Luxemburg. Ze halen scherp uit naar Rusland, dat met luchtaanvallen het regime van president Assad steunt. "Deze militaire escalatie dreigt het conflict te verlengen, het politieke proces te ondermijnen, de humanitaire situatie te verergeren en de radicalisering te doen toenemen", luidt het.

Assad draagt volgens de EU-ministers de grootste verantwoordelijkheid voor de 250.000 doden en miljoenen vluchtelingen. Ze zijn het erover eens dat hij op lange termijn niet kan aanblijven als president. "Onder het huidige leiderschap kan er geen blijvende vrede komen in Syrië."

Onenigheid over hoe en wanneer Assad moet vertrekken

Over hoe en wanneer Assad moet vertrekken, zijn de EU-landen het niet eens, en evenmin over de vraag of hij bij de diplomatieke inspanningen moet worden betrokken.

"Assad is een realiteit, hij is een factor", zei de Slovaakse minister Miroslav Lajcak. Zijn Luxemburgse collega Jean Asselborn waarschuwde voor het gevaar van een "vacuüm" in Syrië.

Harlem Desir, de Franse staatssecretaris voor Europese Zaken, maakte dan weer duidelijk dat Frankrijk een politieke transitie in Syrië met Assad niet ziet zitten. De Brit Philip Hammond vindt dat samenwerken met Assad de oppositie in de armen van IS zal drijven.