Film Fest Gent loopt warm met "The walk"

"The walk", een biografische actiefilm van Robert Zemeckis waarvoor Barco bij de vertoning een nieuw type laserproject inzette, heeft een zaal laten vollopen in Kinepolis Gent. Met een zingende en stuntende koorddanser aan de trappen van de filmtempel, loopt Gent warm voor het 42e Film Fest Gent dat morgen officieel opent.

"The walk" vertelt het waargebeurde verhaal van Philippe Petit, een Franse waaghals die in 1974 over een koord liep tussen de WTC-torens in New York. "We wilden absoluut "The walk" op het festival tonen vooraleer die in de zalen kwam en dat is woensdag al", zegt artistiek directeur Patrick Duynslaegher. "Aangezien "D'Ardennen" als openingsfilm werd geselecteerd, zat er niets anders op dan "The walk" op een vooropening te tonen." Hij knoopt daarmee aan bij de traditie van vooropeningen, die de laatste jaren evenwel niet werd georganiseerd.

Voor Duynslaegher is regisseur Robert Zemeckis zowel een commercieel succesvolle regisseur als een filmmaker met een eigen stijl en kijk op de wereld. "Hij is vooral ook een briljante innovator. Veel van zijn films zijn ook technisch grensverleggend", klinkt het, verwijzend naar de optimale 3D-technologie die Zemeckis voor "The walk" gebruikt. Ook zijn andere films, zoals "Forrest Gump", "Who framed Roger Rabbit", "Back to the future", zijn voor Duynslaegher technische hoogstandjes.

Voor liefhebbers van Zemeckis heeft Film Fest Gent overigens nog meer in petto, want op 21 oktober wordt de "Back to the future"-trilogie getoond en op 24 oktober is de muziek van "The walk", gecomponeerd door Alan Silvestri, op de World Soundtrack Awards te horen.

Film Fest Gent start morgen met de openingsfilm "D'Ardennen". Het festival toont tot en met 24 oktober meer dan 110 films en documentaires al dan niet in competitie en met een aparte focus op Britse cinema. Er zijn ook muziekconcerten, debatten en lezingen. "Beleving is zeer belangrijk en we hopen dat iedereen die hier binnenkomt, die honderdduizend bezoekers die we verwachten, een beetje anders buitengaat", zegt de nieuwe algemeen directeur Martijn Bal. "Want film kan dat waarmaken."