Gedrang in Mekka dodelijkste in geschiedenis hadj

Meer dan twee weken na het dodelijke gedrang tijdens de islamitische bedevaart in Mekka is de slachtofferbalans maandag gestegen naar minstens 1.587 doden, zo blijkt uit de nationale cijfers van dertig landen. Het massale gedrang van dit jaar is daarmee het dodelijkste uit de geschiedenis van de hadj.

De Saoedische autoriteiten spraken twee dagen na het drama, op 26 september, over 769 doden. Sindsdien werd geen officiële update van die dodentol meer vrijgegeven, dat terwijl de verschillende regeringen van betrokken landen het nationale slachtofferaantal inmiddels bijna hebben verdubbeld. Bovendien worden nog steeds honderden pelgrims vermist sinds de duw- en trekpartij naar aanleiding van de symbolische steniging van de duivel in Mina.

Riyad zelf publiceerde nog geen balans per nationaliteit, maar volgens een telling van het Franse persagentschap AFP kwamen er onder andere 464 Iraniërs, 165 Egyptenaren en 120 Indonesiërs om.

Tot dit jaar gold de jaarlijkse bedevaart van 2 juli 1990, met 1.426 slachtoffers, als de meest dodelijke uit de geschiedenis.