Griekse parlement krijgt bezuinigingsmaatregelen voorgelegd

Nieuwe belastingen en strengere straffen voor belastingzondaars. Dat staat in een nieuw pakket maatregelen, dat het Griekse ministerie van Financiën ter studie heeft voorgelegd aan het parlement in Athene.
Demotix

De goedkeuring van de bundel is een van de premisses voor bijkomende financiële injecties van de internationale schuldeisers. De stemming in het parlement zou vrijdagavond laat plaatsvinden.

In het nieuwe pakket maatregelen wordt onder andere de belasting voor verhuurders van vastgoed duidelijk verhoogd en riskeren belastingzondaars strengere straffen.

De pensioenleeftijd wordt definitief naar 67 jaar verhoogd. Een volledig pensioen kan volgens de nieuwe regels ook verkregen worden door iemand die 62 jaar oud is, minstens 40 jaar heeft gewerkt en zijn bijdrage betaald heeft. Bovendien moet de privatisering van de Griekse spoorwegen versneld worden.

Een bijkomende bundel maatregelen moet in de komende weken worden goedgekeurd. De controleurs van de kredietverstrekkers moeten in november een omvangrijke verificatie over de situatie van de Griekse bezuinigingen en hervormingen doorvoeren. Pas als ze een bevredigende balans kunnen trekken, kan het nieuwe hulpprogramma met een omvang tot 86 miljard euro worden voortgezet.