Guy Verhofstadt beschrijft "De ziekte van Europa"

Europees fractieleider Guy Verhofstadt (Open VLD) heeft een nieuw boek geschreven over Europa. In "De ziekte van Europa" beschrijft Verhofstadt de tekortkomingen van het huidige Europese model en hij biedt oplossingen, voorgeschoteld door de grondleggers van Europa.

In "De wereld vandaag" op Radio 1 kwam ex-premier Guy Verhofstadt zijn nieuwe boek over Europa toelichten. In "De ziekte van Europa" schrijft hij over een "depressieve realiteit". Daarna reikt hij oplossingen aan, met dank aan de grondleggers van Europa.

"We blijven een heel zwakke confederatie van natiestaten", legt Verhofstadt uit. "In Europa ligt de beslissingsmacht nog altijd bij de verschillende staten. Daardoor reageren we altijd te laat of verkeerd, zoals in het geval van de vluchtelingen en de eurocrisis."

"De lidstaten die samen, unaniem, beslissen wat er gebeurt, dat werkt niet in de geglobaliseerde wereld van vandaag. Het werkt niet intern, als reactie op het regime in Hongarije, en het werkt niet extern, bij het conflict in Syrië."

Verhofstadt wil vooral méér Europa en hij gaat daarvoor de mosterd halen bij de founding fathers van de unie. "We moeten een Europese federatie in de stijgers zetten met een echte Europese regering, gecontroleerd door het parlement. Een federatie met eigen inkomsten en een eigen begroting."

"Dat was trouwens wat de grondleggers van Europa ook al op papier hadden gezet. Jammer genoeg kwam die Europese grondwet er in de jaren 50 niet, omdat Frankrijk dwarslag." Volgens Verhofstadt moeten we teruggrijpen naar die oorspronkelijke teksten.

"Hoe meer crisissen we krijgen in Europa, hoe meer we op een breekpunt komen. We moeten kiezen: volgen we de nationalisten of volgen we de stappen die de Europese grondleggers voor ogen hadden?"

"De ziekte van Europa" is uitgegeven bij Bezige Bij.