Jarig NTGent lauwert eredirecteurs en presenteert abecedarium

In Gent zijn vier eredirecteurs van het Nederlands Toneel Gent (NTGent) gelauwerd. Naar aanleiding van de vijftigste verjaardag als stadstheater werd ook het boek "ABC NTGent / Het alfabet van NTGent" voorgesteld.

De bundel is opgevat als abecedarium, met onder elke letter van het alfabet een andere inhoud in woord en beeld. "Met tekstfragmenten, foto's, interviews en andere getuigenissen over vijftig jaar theater in en rond de Gentse schouwburg aan het Sint-Baafsplein", zegt directeur communicatie Sophie Cocquyt.

"Het abecedarium bevat ook drie integrale speelteksten uit de voorbije vijf jaar onder artistieke leiding van Wim Opbrouck: "Africa" van Peter Verhelst, "Een lolita" van Bernard Dewulf en "Frans Woyzeck", de laatste theatertekst van wijlen Eric De Volder (1946-2010), bekend van Toneelgroep Ceremonia." Voorts is er ook aandacht voor Hugo Claus, onder meer van zijn sollicitatie als artistiek leider (1964) werd een transcriptie gemaakt, maar de bundel bevat ook gelegenheidsgedichten en briefwisseling.

Op basis van impressies van achttien theaterkenners werden ook veertig creaties in het boek opgenomen, met korte inhoud en credits. Tot slot is ook een meer gedetailleerd overzicht afgedrukt van de afgelopen vijf jaar onder artistieke leiding van Wim Opbrouck.

Van de bibliofiele uitgave werden 410 exemplaren gedrukt, evenveel als er de afgelopen vijftig jaar premières waren. Het werk werd vormgegeven door Dooreman en Dams en is uitgegeven door Uitgeverij Hannibal/Kannibaal.

Bij de voorstelling in het stadhuis in Gent werden ook nog de levende ex-directeurs in de bloemen gezet: Jaak Van Schoor, Jef Demedts, Hugo Van Den Berghe en Wim Opbrouck. Sinds 1 juli 2015 wordt NTGent opnieuw artistiek geleid door Johan Simons, de Nederlandse regisseur die al eerder (tussen 2005 en 2010) het stadstheater leidde.