Landjuweelfestival trekt na zeven jaar weg uit Gent

Het Koninklijk Landjuweel, een wedstrijd voor de beste amateurtheaterproductie van het seizoen, trekt na zeven edities weg uit Gent. Het meest bekende festival voor amateurtheater in Vlaanderen zal voortaan jaarlijks in een andere stad worden georganiseerd.

"Met de verbouwing van NTGent verkeren we in de onmogelijkheid om het Landjuweel in 2016 te ontvangen", zegt Kurt Melens, directeur van NTGent. "Na zeven rijke jaren van samenwerking splitsen onze wegen, maar het is geen afscheid. Toen NTGent in 2007 voor het eerst het Landjuweelfestival mocht ontvangen, was er van de toenadering tussen de professionele en de amateurpodiumkunsten nog geen sprake. Acht jaar later wordt er met de regelmaat samengewerkt."

Bart Michiels, directeur van OPENDOEK, de koepel voor amateurtheater die het Landjuweelfestival organiseert, zegt dat de samenwerking met NTGent veel betekende voor het amateurtheater. "We vonden in Gent een inspirerend en uitdagend klimaat, en het Landjuweel kreeg een heuse boost in die omgeving. Dat we volgend jaar niet meer in de schouwburg terecht kunnen, stelt ons voor een uitdaging. We willen een nieuwe Landjuweelfestivalformule lanceren, waarin we elk jaar een andere stad of regio aandoen en daar naar stevige partners zoeken. Zo kunnen we inhaken op een lokale en regionale dynamiek, en garanderen we dat het Landjuweelfestival fris blijft."

De 79e editie van het theaterfestival gaat op 4 november van start in het NTGent. Diezelfde dag wordt de locatie voor 2016 bekendgemaakt. De komende editie krijgt het peterschap van het KIP (het Koninklijk Instituut voor Podiumkunsten). Op zes locaties kunnen bezoekers kiezen uit zestien voorstellingen.