Merkel: geen hogere belastingen om asielcrisis te betalen

Het groeiend aantal asielzoekers in Duitsland zal niet tot een belastingverhoging leiden. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel verklaard in een interview dat vandaag in het boulevardblad Bild verschijnt.

Duitsland had eerder al aangegeven dat het dit jaar 800.000 vluchtelingen zou opnemen. Er zijn intussen al verschillende maatregelen aangekondigd om dat in goede banen te leiden. Zo heeft de federale overheid ook al de bijdrage verhoogd aan deelstaten, die bevoegd zijn voor de opvang van asielzoekers.

Daardoor ontstond bij de Duitsers wel de vrees dat ze geconfronteerd zouden worden met een nieuwe "Soli" of solidariteitsbijdrage. Dat is een extra belastingheffing die geheven werd naar aanleiding van de Duitse eenmaking en die nu nog altijd door alle Duitsers betaald wordt.

Merkel ontkent in het interview met Bild evenwel dat er een dergelijke belastingverhoging komt. "We hebben het geluk dat we jarenlang een voorzichtig beleid hebben gevoerd, en dat onze economische situatie momenteel goed is", zo veegt de bondskanselier die vrees van tafel.