Mexico geeft dossier vrij naar ontvoering studenten

Goed een jaar na de ontvoering van en vermoedelijke moord op 43 studenten in Mexico heeft justitie de onderzoeksdocumenten vrijgegeven en op het internet geplaatst. Het gaat om 85 boekdelen met ongeveer 54.000 pagina's.

Op 26 september 2014 waren 43 jonge mannen in de stad Iguala aangevallen door de politie. De Mexicaanse autoriteiten beweren dat ze daarna werden overgedragen aan de criminele organisatie Guerreros Unidos.

Volgens de huidige stand van het onderzoek zou de burgemeester van Iguala de politie hebben opgevorderd, om te verhinderen dat de studenten een toespraak van zijn vrouw stoorden. De officiële versie luidt dat bendeleden de studenten hebben vermoord en hun lijken daarna verbrand hebben.

Een onafhankelijke groep experts heeft twijfels bij de officiële onderzoeksresultaten. Volgens die groep is het onmogelijk dat zoveel lijken in zo korte tijd konden worden verbrand. Sinds kort hebben de Mexicaanse autoriteiten de zaak geherkwalificeerd. De studenten gelden nu nog altijd als vermist.