Michel roept woordvoerder "tot de orde" voor "onaanvaardbaar" gedrag

De persvrijheid moet "absoluut" zijn. Dat zegt premier Charles Michel (MR) naar aanleiding van de incidenten tussen zijn Franstalige woordvoerder en journalisten van de RTBF. De premier zal zijn woordvoerder "tot de orde" roepen voor "onaanvaardbaar" gedrag. Michel wijt het incident aan een "verlies van koelbloedigheid" in een moeilijke situatie.

De Europese Journalistenfederatie (FEJ) veroordeelt vandaag het gedrag van Michels Franstalige woordvoerder, Frédéric Cauderlier, bij de Raad van Europa voor "verschillende intimidatiepogingen" tegen journalisten van de Franstalige openbare omroep RTBF tijdens het recente bezoek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan ons land. Volgens de FEJ bedreigde Cauderlier een journalist van de RTBF.

Michel reageert voor het eerst op de incidenten. "De vrijheid van de pers moet absoluut zijn", laat hij verstaan. De woordvoerder zal zich alvast mogen verantwoorden. "Ik heb mijn woordvoerder tot de orde geroepen", en "ik heb hem gezegd dat zijn opmerkingen onaanvaardbaar zijn, zowel qua inhoud als de manier waarop", voegde Michel daar nog aan toe.