Nobelprijs Economie gaat naar Angus Deaton

De Nobelprijs voor Economie is dit jaar toegekend aan de Britse professor Angus Deaton, die aan de universiteit van Princeton verbonden is. Dat heeft de Zweedse centrale bank bekendgemaakt, die de prijs jaarlijks uitreikt.

Deaton werd bijna 70 jaar geleden -over een week verjaart hij- geboren in Schotland. In 1974 behaalde hij zijn doctoraat aan de universiteit van Cambridge. In 1983 ging hij aan de slag bij de universiteit van Princeton, in de VS, waar hij processor Economie is. De professor wordt vooral geroemd voor zijn onderzoek naar gezondheid, welzijn en economische ontwikkeling.

Deaton heeft onder andere een methodologie ontwikkeld om armoede te meten. Toen hij na de bekendmaking van de Nobelprijs werd gebeld voor een reactie werd hem daar ook een vraag over gesteld, namelijk: wat is de oorzaak van de huidige vluchtelingencrisis? Deaton antwoordde daar kort op dat die het resultaat is van honderden jaren van ongelijke ontwikkeling in de rijke wereld.

"Die heeft een groot deel van de wereld achter zich gelaten. Diegenen die zijn achtergebleven willen ook een beter leven. En dat zet een enorme druk op de grenzen tussen de arme en de rijke wereld." Maar Deaton meent dat het begrijpen van deze situatie niet meteen naar een oplossing kan leiden voor de moeilijke situatie in Europa.

"Armoede blijft afnemen"

Meer in het algemeen zei hij dat er wereldwijd wel beterschap is op het vlak van armoede, maar dat er nog veel werk aan de winkel is. "De laatste 20 à 30 jaar is de armoede opmerkelijk afgenomen en ik verwacht dat ze zal blijven afnemen." Dat stelde hij eerder ook vast in zijn boek "The great escape", waarin hij schreef dat leven op aarde nooit eerder zo goed was en het nog alsmaar beter wordt.

"Maar zoals alle voorspellingen is dat een gevaarlijke voorspelling", bleef Deaton voorzichtig, "want er kunnen altijd vreselijke dingen gebeuren. Ik wil ook niet als een blinde optimist overkomen, want volgens de Wereldbank leven er nog altijd zo'n 700 miljoen mensen in extreme armoede."

Deaton zei in zijn reactie ten slotte dat hij verheugd was dat hij de prijs heeft gekregen. "Ik wist dat de mogelijkheid bestond dat ik de prijs zou krijgen, maar ook dat de kans zeer klein was." De Nobelprijs voor Economie is traditioneel de zesde en laatste Nobelprijs die wordt uitgereikt.