Obama: “Ik denk niet dat Trump president zal worden”

Barack Obama denkt niet dat Donald Trump hem zal opvolgen als president van de Verenigde Staten. Dat heeft Obama gezegd in het interviewprogramma "60 minutes" op de Amerikaanse zender CBS. Daarin blikte hij ook al voorzichtig terug op zijn twee termijnen in het Witte Huis.

“Wat denkt u over Donald Trump?”, vroeg interviewer Steve Kroft aan Obama, die aan zijn 7e en voorlaatste jaar als president van de VS bezig is. “Hij weet hoe hij aandacht moet krijgen”, moest Obama toegeven, om daarna de miljardair neer te zetten als “het klassieke typetje uit reality-tv”.

“In dit vroege stadium van de verkiezingen is het dan ook niet verwonderlijk dat hij veel aandacht krijgt”, zei Obama eerder neerbuigend. Denkt Obama dan dat Trump zal stilvallen tijdens de campagne? “Dat laat ik over aan de analisten, om daarover te oordelen. Maar ik denk niet dat hij president van de Verenigde Staten zal worden.”

Obama, zelf een Democraat, ziet Trump als de enige Republikein die tijdens de campagne al duidelijk heeft gemaakt waar hij voor staat: “Ik denk dat hij duidelijk heeft gemaakt wat er leeft binnen de Republikeinse Partij: er is echt een antimigrantensentiment bij een groot deel van de Republikeinse stemmers.” “Maar ik denk niet dat dat algemeen is”, nuanceerde Obama.

Trots

Omdat hij al twee termijnen president is geweest, mag Obama volgend jaar niet meer deelnemen aan de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Maar wat als hij toch nog mocht meedoen? Zou hij dat dan doen? “Enerzijds ben ik heel trots op wat we verwezenlijkt hebben en het smaakt naar meer. Maar als mijn tweede termijn afgelopen is, zal het wel tijd zijn dat ik opstap (...) Niemand is onmisbaar in onze democratie.”

Obama besloot dat het goed is voor de democratie dat er om de zoveel tijd een nieuwe wind waait door het Witte Huis. Maar als Obama toch mocht en zou meedoen, zou hij dan opnieuw verkozen worden? Daarop antwoordde Obama met een kordaat "ja".