Pegida-betoging leidt tot rellen in Utrecht

In Utrecht, in Nederland, zijn gisteren 10 mensen opgepakt tijdens een betoging van de anti-islambeweging Pegida. De demonstratie, die gericht was tegen de komst van vluchtelingen, ontaardde in rellen met tegenbetogers, waarna de politie moest ingrijpen.

De betoging ging 's middags van start en vrijwel meteen ontstonden er onlusten. Tegenbetogers kwamen demonstreren bij het begin van de eerste toespraak. Dat resulteerde in duw- en trekwerk waarop de massaal aanwezige politie in actie moest komen. Politie te paard dreef de onruststokers uit elkaar en mensen stoven alle kanten op.

Veel winkels rond het Vredenburg, het plein waar de demonstratie werd gehouden, sloten hun deuren, voor de hele dag of tijdelijk. Het winkelende publiek bleef achter glas in de winkels toekijken. Veel winkels deden ook hun rolluiken naar beneden. Tegen 15.30 uur was het opnieuw rustig op het plein.

Aan de randen van het plein, waar de vele tegendemonstranten zich verzameld hadden, kwam het later opnieuw tot rellen. De tegendemonstranten droegen spandoeken mee waarop de Pegida-aanhangers "lafaards" en "fascisten" werden genoemd.

In de toespraken werd gezegd dat moslims niet thuishoren in de Nederland en dat ze een gevaar zijn voor de maatschappij. Lutz Bachmann (foto), de oprichter van Pegida in het Duitse Dresden, was een van de sprekers. Hij wees de menigte op de gevaren van de islam en de toevloed van vluchtelingen naar Europa. Het kost een hele hoop geld en de asielzoekers zijn economische vluchtelingen, zei hij.