Saudi-Arabië wil visums voor Mekka-bedevaart verdrievoudigen

Vanaf volgend jaar wil Saudi-Arabië drie keer meer visums toekennen voor de oemrah, de "kleine bedevaart" naar Mekka die op elk moment van het jaar kan uitgevoerd worden. Vanaf 2016 zouden elke maand 1,25 miljoen gelovigen aankomen, tegenover 400.000 nu.

Door het nieuwe visumsysteem kunnen de enorme expansieprojecten op de heilige sites ten volle benut worden. Dat zegt hadj-minister Bandar al-Hajjar vandaag in enkele nationale kranten.

De oemrah, of "kleine bedevaart", kan op elk moment van het jaar en zo vaak als gewenst uitgevoerd worden. Dat in tegenstelling tot de hadj die één keer per jaar plaatsvindt.

Door een recente uitbreiding van de Al-Masjid al-Haram, de grote moskee met in het midden de Ka'aba, kan het complex twee miljoen mensen op hetzelfde moment ontvangen. Tijdens die werken kwamen vorige maand nog meer dan honderd pelgrims om bij een ongeval met een bouwkraan.

Op 24 september stierven tijdens het hoogtepunt van de hadj meer dan 1.500 mensen. Toen  brak er paniek uit in de stad Mina, op op drie kilometer van Mekka.