Spanje moet begrotingshuiswerk overdoen van EU-Commissie

De Spaanse regering moet van de Europese Commissie haar ontwerpbegroting 2016 herschrijven. Volgens eigen prognoses zal Madrid zijn begrotingstekort volgend jaar terugdringen tot 2,8 procent van het bbp, maar de Commissie voorspelt een tekort van 3,5 procent - flink boven de toegestane 3 procent. De mededeling is slecht nieuws voor eerste minister Mariano Rajoy, die op 20 december naar de kiezer trekt.
Eerste minister Mariano Rajoy

Precies omdat over twee maanden parlementsverkiezingen worden gehouden, diende de Spaanse regering haar ontwerpbegroting een maand vroeger bij Europa in dan strikt noodzakelijk. Spanje staat sinds april 2009 onder verscherpt toezicht en moet in 2016 zijn tekort onder de drieprocentdrempel houden. Dit jaar verwacht de regering-Rajoy nog een tekort van 4,2 procent maar volgend jaar zal het niet meer dan 2,8 procent zijn, verwacht Madrid.

De Commissie is het niet met die prognose eens. Een deficit van 4,5 procent is dit jaar nog moeilijk te vermijden, zonder bijkomende maatregelen zal de begroting in 2016 3,5 procent in het rood duiken, maakten commissarissen Valdis Dombrovskis en Pierre Moscovici vandaag bekend. De Spaanse begroting loopt dan ook het risico de regels van het Stabiliteits- en Groeipact te breken, met mogelijke financiële sancties als gevolg. De Commissie vraagt de regering daarom de begroting 2015 zo strikt als mogelijk uit te voeren en de nodige maatregelen te treffen om het budget 2016 recht te trekken.

Voor Rajoy is de beslissing van de Commissie slecht nieuws. Het economisch herstel van Spanje - na de crisis van enkele jaren geleden - wil de premier als pluim op zijn hoed steken. Dat de Commissie zijn prognoses officieel in twijfel trekt, kan zware gevolgen hebben voor zijn reputatie en die van zijn Partido Popular (PP). Vorige week trok Rajoys minister van Financiën Luis de Guindos al fel van leer nadat Moscovici openlijk twijfels geuit had bij de geloofwaardigheid van het Spaanse budget.