Studente deed alsof ze zich bekeerde tot islam: "Geschrokken door extreme reacties"

De Antwerpse studente Silke Raats wilde een maand doen alsof ze zich bekeerd had tot de islam. Maar na tien dagen is ze er al mee gestopt: "Ik was echt geschrokken over hoe mensen hun houding tegenover mij veranderden. Dat ze mij voorbijliepen en geen gedag meer zeiden.”

Silke is 21 en een gewone Vlaamse studente met een katholieke achtergrond. Maar onlangs had ze een ongewoon plan: als persoonlijk experiment wilde ze een maand doen alsof ze zich bekeerd had tot de islam. “Ik wou proberen de kijk van de mensen op de islam een beetje te veranderen”, legde ze vanochtend uit op Studio Brussel en MNM. “Ik had namelijk gemerkt dat veel mensen islam direct linken met extremisme.” En met deze persoonlijke actie wilde Silke aantonen dat “99 procent van de moslims echt wel goede mensen zijn met goede bedoelingen”.

Dus trok Silke van dag op dag een hoofddoek aan en paste ze haar levensstijl lichtjes aan, om een moslima te lijken. Omdat ze sowieso al geen alcohol drinkt, was dat geen probleem. Ook halalvlees eten was een makkie. Verder leerde ze een islamitisch gebed aan en uiterlijk was het vooral dus de hoofddoek die het hem deed.

Geschrokken

“Ik ben nogal geschrokken van sommige reacties, omdat ze nogal extreem waren”, getuigt Silke na haar experiment. “Sommigen dachten dat ik naar Syrië zou vertrekken, bij IS zou gaan strijden of bomaanslagen zou plegen. Maar zoiets zou ik natuurlijk nooit doen.” Maar de indruk was bij velen gewekt en dus werd de blonde Vlaamse meid plots door vele van haar vrienden voorbijgelopen, zonder haar nog een blik waardig te gunnen.

Omdat de reacties zo heftig waren, besloot Silke ook om het experiment voortijdig te stoppen. “Eerst was ik van plan het experiment een maand te doen, maar na tien dagen had ik al al zoveel reacties gekregen dat ik het voldoende vond en daarom ben ik gestopt.”

Gesprekken

Gelukkig voor Silke waren er ook vrienden die haar niet meteen aan de kant schoven en Silke vroegen waarom ze plots moslima was geworden. “Ik heb hen toen uitgelegd dat ik nooit extreem zou worden en me bij IS zou aansluiten.” De vrienden waarmee ze zo’n gesprek had, hebben Silke verzekerd dat ze voor hen dezelfde zou blijven en haar niet zouden laten vallen.

Maar voor de meesten was Silke dus plots persona non grata geworden. En dat is de belangrijkste les die de studente eruit heeft geleerd. Door haar ervaring nu te delen hoopt Silke “dat mensen eerder zullen kijken naar iemands persoonlijkheid en niet iemand beoordelen over de religie die iemand aanhangt. En dat islam echt niet gelijk staat aan extremisme”.

“Allemaal Syriëstrijders”

Die houding was ook de aanleiding van Silke om het experiment te doen. Als vrijwilligster in het Maximiliaanpark was ze bij vrienden en medestudenten op onbegrip gestuit. “Ze begrepen niet dat ik tijd wilde spenderen aan die vluchtelingen, die toch allemaal gevaarlijke Syriëstrijders zijn.”

Omdat Silke ook veel vriendinnen heeft die moslima zijn, was ze extra gemotiveerd voor het experiment. “Die reageerden dat ze trots waren op mij en verwelkomden mij. Van hen kreeg ik wel allemaal positieve reacties.”

Meest gelezen