Suske en Wiske krijgen stripmuur nabij geboorteplaats Vandersteen

De legendarische striptekenaar Willy Vandersteen krijgt een tweede stripmuur in Antwerpen. De tekening zal zijn bekendste figuurtjes Suske en Wiske en hun vrienden Lambik, tante Sidonia, Jerom en professor Barabas bevatten, maar Vandersteen zal er ook zelf op te bewonderen vallen.
BELGA
Willy Vandersteen.

De stripmuur verschijnt in een passage tussen de Handelsteeg en het Willy Vandersteenplein, vlak bij het Stuivenbergplein in de Seefhoek waar de tekenaar geboren werd.

Willy Vandersteen (1913-1990) heeft in Antwerpen ook al een stripmuur in de binnenstad, die deel uitmaakt van de officiële stripmurenroute van de Scheldestad. Daarop is een variant van de historische cover van "Het eiland Amoras" te zien, het eerste echte Suske en Wiske-album.

Buurtbewoners van de eigenlijke geboorteplaats van de tekenaar ijverden intussen al jaren om ook Antwerpen-Noord, beter bekend als de Seefhoek, een eigen stripmuur te geven. Aangezien die wijk relatief ver van de stripmurenroute ligt en bovendien met een problematisch imago kampt, raakte dat echter maar niet gerealiseerd.

Dankzij het systeem van de burgerbegroting in het district Antwerpen komt de stripmuur er nu toch. Inwoners van het district mogen sinds enkele jaren rechtstreeks mee beslissen over tien procent van het districtsbudget en kozen vorig jaar om een deel daarvan te besteden aan "kunst in het openbaar domein". Zo kon het nodige geld vrijgemaakt worden, waarna een samenwerking met Standaard Uitgeverij-WPG werd opgezet.

De nieuwe stripmuur wordt vrijdag ingehuldigd tijdens een buurtfeest voor zowel kinderen als stripfanaten. Suske en Wiske, die trouwens dit jaar hun 70e verjaardag vieren, zullen ook van de partij zijn.

Meest gelezen