Test het uit: hoe "chill" is uw Nederlands?

Vandaag komt de nieuwe editie van het Groene Boekje uit. Naar aanleiding van de nieuwe versie van de vertrouwde woordenlijst lanceert Radio 1 in samenwerking met de UGent en De Standaard een taaltest. Op die manier kan u te weten komen hoe goed u vertrouwd bent met de nieuwste woordenschat.

Aan elke editie van het Groene Boekje worden traditiegetrouw een reeks nieuwe woorden toegevoegd. Het gaat dan om termen die sinds 2000 na jarenlang gebruik een plek in ons dagelijks taalgebruik hebben veroverd. Denk maar aan de "selfie", een "onesie" of "kubb".

In samenwerking met de Universiteit Gent heeft Radio 1 nu een taaltest opgesteld. Daarmee kan u uitzoeken hoe goed u nieuwe termen kent die onze woordenschat nu ook officieel verrijken.

Volgens professor Marc Brysbaert (UGent) zullen jongeren niet per se beter op deze test scoren dan oudere taalgebruikers. "Mensen breiden hun woordenschat immers gedurende hun hele leven uit. Het zou me zelfs niet verwonderen dat dertigers en veertigers, die volop bezig zijn met de uitbouw van een professioneel en persoonlijk leven, minder goed op de test scoren dan pakweg zestigers of zeventigers."

Doe de test

Benieuwd hoe chill uw Nederlands is? Doe de test op de website van Radio 1.

De test bestaat uit 2 delen: de "chill"-test gaat na hoe goed je vertrouwd bent met relatief nieuwe woorden. De "groovy"-test meet je taalleeftijd.