Turkse premier: "IS is hoofdverdachte"

Het blijft voorlopig onduidelijk wie er achter de zware aanslagen in Ankara van afgelopen zaterdag zit. De Turkse premier Ahmet Davutoglu kijkt naar terreurgroep IS als schuldige, maar de Koerden van HDP beschuldigen het regime van president Erdogan. De vervroegde parlementsverkiezingen van 1 november gaan volgens Davutoglu hoe dan ook door.

De Turkse autoriteiten zullen een van de twee zelfmoordterroristen van de aanslag snel kunnen identificeren, zei Davutoglu aan de Turkse nieuwszender NTV. Op de stoffelijke overschotten van de daders worden DNA-tests uitgevoerd.

"Als we kijken naar de manier waarop de aanslagen zijn gepleegd, beschouwen we de onderzoeken naar Daesh (het Arabische acroniem van IS) als onze prioriteit", aldus Davutoglu. Volgens de premier hebben de autoriteiten "de naam van een persoon die ons naar een organisatie leidt", maar meer details gaf hij niet. De rebellen van de Koerdische PKK of het extreemlinkse DHKP-C zijn ook nog altijd potentiële verdachten.

De pro-Koerdische partij HDP wijst daarentegen richting het regime van president Erdogan. Dat zou volgens de HDP opzettelijk de veiligheid van de Koerdische vredesmars in Ankara niet hebben verzekerd om het conflict op te poken.

Davutoglu zei dat de aanval een poging was om de uitkomst van de parlementsverkiezingen van 1 november te beïnvloeden. Die verkiezingen worden niet verzet.

Meest gelezen