Van Overtveldt sneert terug naar #Didier

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft op Twitter een steek onder water gegeven naar zijn collega Didier Reynders (MR). Reynders had gisteren de lont in het kruitvat gestoken door in een tv-interview openlijk kritiek te geven op Van Overtveldt, nadat er vorige week plots een fors gat in de begroting was ontdekt.

“Waar is de tijd dat alle cijfers altijd klopten, en begrotingen nooit moesten bijgestuurd worden. #didier”, twitterde minister van Financiën Johan Van Overtveldt gisteravond. Met daarin een link naar een artikel van 9 jaar geleden, toen Didier Reynders minister van Financiën was, en toen de belastinginkomsten met 883,6 miljoen euro overschat waren.

Die giftige tweet van Van Overtveldt kwam er kort nadat Reynders, nu minister van Buitenlandse Zaken, kritiek had gegeven op Van Overtveldt. "Ik denk dat er een probleem is met zijn administratie", had Reynders gezegd over zijn collega van Financiën. Reynders reageerde daarmee op het grote gat in de begroting dat vorige week werd ontdekt en in de nacht van vrijdag op zaterdag werd dichtgereden door het kernkabinet.

Kibbelkabinet

Er was sprake van een gat van maar liefst 882 miljoen euro, maar minister van Financiën van Overtveldt ontkende dat het gat zo groot was. Achter de schermen werd Van Overtveldt al op de vingers getikt, maar de kritiek bleef verder binnenskamers.

Wat er ook van zij: het gat werd in de nacht van vrijdag op zaterdag gedicht door het kernkabinet. Op een persconferentie deelden de ministers zaterdagmiddag triomfantelijk mee dat ze het begrotingstekort voor dit jaar onder de 3 procent hadden gekregen door een aantal taxshiftmaatregelen eerder in te voeren.

Is het niet opvallend dat twee ministers daags na een "historisch akkoord" - want zo noemde premier Michel het - weer aan het kibbelen zijn? Dat vindt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) niet. "Ik zou dit niet direct gekibbel noemen, maar een goede raad van iemand die lange tijd minister van Financiën geweest is", zei de minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda en Telecom in "De ochtend" op Radio 1.