Verstreken: "In mijn tv-periode wist ik niet dat ik homo was"

Het was een emotionele dag voor Johan Verstreken, maar het hoge woord is eruit: hij is homo. Dat zegt hij met zoveel woorden in zijn biografie "Met gesloten vuisten" die hij vandaag heeft voorgesteld. In "Van Gils & Gasten" ging het ex-VRT-gezicht en huidig Vlaams Parlementslid voor CD&V dieper in op zijn jeugd en zijn geaardheid.

51 is Verstreken. Vlaanderen leerde hem meer dan een kwarteeuw geleden kennen als omroeper op de openbare omroep en als presentator van programma's als "De muziekdoos". Rond de eeuwwisseling ging hij de politiek in. Eerst op lokaal niveau als schepen in Oostende, later ook als Vlaams Parlementslid, een functie die hij tot vandaag uitoefent.

Na jaren van speculatie geeft hij vandaag voor het eerst toe dat hij homo is. Dat doet hij in "Met gesloten vuisten", een biografie waarin hij openhartig over zijn jeugd en zijn geaardheid vertelt. "In mijn tv-periode wist ik niet dat ik homo was", zei hij vanavond in "Van Gils & Gasten". "Ik vond het vervelend dat journalisten me altijd naar mijn seksuele voorkeur vroegen. Ik wou niet in een hokje worden gestopt."

"Wat is een homo? Ze komen in allerlei soorten"

"Mijn relaties met vrouwen kan ik op één hand tellen. Ik zette ze altijd stop omdat ik met mijn job was getrouwd en het niet kon combineren. Ik wou ook niet meemaken wat met mijn ouders is gebeurd." Daarmee verwees hij naar de vechtscheiding die zijn ouders uitvochten toen hij nog een kleine jongen was. Met zijn intussen overleden vader had hij jarenlang een moeilijke relatie die nooit is goedgekomen.

"Pas op latere leeftijd heb ik ontdekt dat ik homo ben. Toen ik schepen was in Oostende had ik ook het holebibeleid in mijn portefeuille. Hierdoor sprak ik vaak met mensen uit holebi-organisaties. Dat heeft me aan het denken gezet. Eenmaal ik het voor mezelf had ontdekt, heb ik meteen mijn vrienden ingelicht. Mijn moeder zei me: "Je gedraagt je niet als een homo.". Maar wat is een homo? Ze komen in allerlei soorten, net als hetero's."

"Ik ben zeker niet de enige die het pas laat ontdekt. Zoveel andere mensen beseffen het pas nadat ze al jaren zijn getrouwd en kinderen hebben gekregen. Ik ben al voor velen een luisterend oor geweest. Gelukkig is dat in mijn geval anders, ik ben een vrij man."